Je kent de frustratie wel: dat zomerkamp waar je zoon naartoe wil was in 1-2-3 volzet, en je dochter kan op kamp maar je krijgt er geen belastingvermindering voor...
"Erger dan tickets scoren voor Tomorrowland"

Uit een onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat zowat alle gezinnen met kinderen een beroep doen op één of meer zomerkampen om de vakantie te overbruggen. En vaak zorgen die kampjes voor flink wat frustratie. De organisaties proberen elk jaar hun aanbod zo goed mogelijk aan te passen aan de vraag, maar dat is niet altijd even makkelijk. In bepaalde periodes is de vraag nu eenmaal groter dan het aanbod, en dan krijg je het 'Tomorrowland-effect': honderden ouders boeken tegelijk hetzelfde kamp en de boel is binnen enkele minuten uitverkocht.

Kampnet

De meeste mensen kennen wel de kampjes van het ziekenfonds, of van enkele grote spelers. Maar er zijn ook nog heel wat andere en minder bekende organisaties. En vaak hebben die wél nog plaatsen vrij voor de komende zomerkampen.

Begin dit jaar hebben 23 organisatoren zich daarom verenigd in het samenwerkingsplatform Kampnet. Via hun website leer je organisaties kennen waar je nog nooit van gehoord had, en surf je makkelijk naar hun website om hun beschikbaarheden te checken.

    Neem ook een kijkje op de site van je woonplaats. Misschien voorziet je gemeente of stad ook in opvang.
    Kijk eens rond in de buurt van je werk of er geen musea of culturele instellingen zijn die opvang organiseren.
    Er zijn ook heel wat opvangplaatsen waar je per dag terecht kan, en niet meteen een hele week hoeft te boeken.


Te duur? 

Kampjes kunnen duur uitvallen. Gelukkig geven mutualiteiten vaak een serieuze korting aan hun eigen leden. Bij de CM betalen leden bijvoorbeeld tot meer dan 200 euro minder voor een Kazou-kamp dan niet-leden.

Het ziekenfonds geeft vaak ook een premie als je kind deelneemt aan een kamp van een andere organisatie, bijvoorbeeld een sportclub. De premie is wel niet bij elke mutualiteit dezelfde en soms speelt ook de leeftijd een rol. Bij het ene ziekenfonds kan het alleen voor kinderen tot 12 jaar, bij het andere tot 18 jaar. Zoek dus eerst uit waarop je precies recht hebt en vergeet niet een attest te laten invullen door de organisator.

Sommige organisatoren geven korting op basis van het inkomen en het aantal kinderen van je gezin. Heb je een UiTPAS? Dan kan je soms genieten van speciale kortingen of reductietarieven.
Sommige gemeentes of steden hebben een Rap op Stap-kantoor waar je terechtkan voor hulp bij het zoeken naar vakantieopvang op maat van jouw portemonnee.

Ben je werknemer? Sommige bedrijven betalen hun personeelsleden een deel van de kampkosten terug, maar vaak alleen als je geen geld terugkrijgt van de mutualiteit. Je baas vraagt dan wellicht een verklaring op erewoord waarin jij verklaart dat je niet van 2 walletjes eet.

Belastingvermindering

Daarnaast is er ook de belastingvermindering. Is je kind nog geen 12 jaar en volgt het een kamp bij een erkende sportclub of jeugdvereniging? Dan mag je tot 11,20 euro per kampdag inbrengen als uitgaven in je belastingen.

Je krijgt dan 45% belastingvermindering op dat bedrag. Rekening houdend met de gemeentebelasting komt dat voor de meeste mensen neer op een nettobedrag van 5,42 euro per dag.
Bijkomend voordeel: het aantal dagen is niet beperkt. Zelfs al gaat je kind in de zomervakantie 9 weken aan een stuk op kamp, plus ook in de paas- en de herfstvakantie... je mag voor elke dag de uitgaven inbrengen. 

Maar check wel zeker of de organisatie erkend is door de overheid, en vraag ook om een attest in te vullen (de ervaring leert dat je daar bij sommige organisaties wel wat moet achter zitten).

Naar boven